ЗБЕРЕЖЕННЯ ПАЛЕОПРИРОДНОЇ ТА АРХЕОЛОГІЧНОЇ СПАДЩИНИ КРИМУ

Автор(и)

  • Дмитро Кепін Національний науково-природничий музей НАН України

Анотація

У статті розглянуто методичні підходи збереження та експонування геологічних і археологічних пам’яток палеоліту, мезоліту, неоліту, бронзи, досліджених у природних порожнинах (печерах, гротах, скельних навісах) на Кримському півострові у другій половині ХХ  ст. – на початку ХХI  ст. Показані особливості створення заповідників з експонуванням спелеоархеологічних пам’яток. На прикладі пам’яток первісної доби розглянуто їх використання в музейному туризмі. Розглянуто методологічні підходи до створення “археодрому”, що розкриває досягнення спелеоархеології у вивченні палеолітичних пам’яток на території України. Дано рекомендації для покращення використання пам’яток кам’яного віку, розташованих у природних порожнинах. Запропонована наукова концепція тематичної експозиції “Печера як житловий об’єкт. Витоки домобудівництва” для Кримського республіканського закладу “Центральний музей Тавриди” (м. Сімферополь, АР Крим, Україна).

Ключові слова: геологічна пам’ятка, спелеоархеологія, первісна доба, музеєфікація, Автономна Республіка Крим

Біографія автора

Дмитро Кепін, Національний науково-природничий музей НАН України

кандидат історичних наук, молодший науковий співробітник відділу музеології та науково-технічної інформації, Національний науково-природничий музей НАН України (Київ, Україна)

Опубліковано

2017-09-16

Як цитувати

Кепін, Д. (2017). ЗБЕРЕЖЕННЯ ПАЛЕОПРИРОДНОЇ ТА АРХЕОЛОГІЧНОЇ СПАДЩИНИ КРИМУ. Науковий вісник Національного музею історії України, (2), 384-389. вилучено із https://visnyk.nmiu.org/index.php/nv/article/view/161