ТЕРАКОТИ З РОЗКОПОК ОЛЬВІЇ У КОЛЕКЦІЇ НМІУ (ЗА МАТЕРІАЛАМИ ЕКСПОЗИЦІЇ) - Мезенцева, Ірина (Науковий вісник Національного музею історії України, 2016)
В експозиції НМІУ представлена значна добірка теракот VІ–V ст. до н.е., значна частина яких походить з Ольвії (суч. с. Парутине Миколаївської обл.). Більшість теракот місцевого вироб- ництва і виготовлені за тими ж технологічними і стилістичними принципами, що й в Греції, Малій Азії та античних містах Північного Причорномор’я. В роботі розроблено класифікацію представлених в експозиції теракот за хронологічними групами.