Благодійність, меценацтво і музей: досвід БО «Благодійний фонд НХМУ» - Тимчук, Надія (Науковий вісник Національного музею історії України, 2025)
У статті розглядається досвід благодійної підтримки музеїв на прикладі діяльності БО «Благодійний фонд НХМУ». Музей як соціокультурний феномен відіграє важливу роль у збереженні культурної спадщини, проте часто стикається з проблемами фінансування. Проаналізовано моделі меценатської підтримки, запропоновані В. Л. Фостером, П. Кімом та Б. Крістіансен, що охоплюють різні підходи до залучення ресурсів для неприбуткових організацій. Зокрема, описано успішні кейси застосування моделей «Емоційний зв’язок», «Будівельник бенефіціарів», «Мотиватор учасників», «Великий меценат», «Державний постачальник» та інших у практиці благодійного фонду. Акцент зроблено на важливості емоційного зв’язку з громадою та залученні великих корпоративних партнерів. Розглянуто також перспективи використання інноваційних та державних моделей фінансування музеїв.