Огляд матеріалів про персональні виставки Абрама Маневича в архіві НХМУ - Уразбаєва, Анастасія (Науковий вісник Національного музею історії України, 2025)
У Національному художньому музеї України зберігається найбільша музейна колекція творів Абрама Маневича – відомого модерніста, чия творчість й досі лишається малодослідженою. Окрім картин, у НХМУ також зберігається архів Маневича, в якому зібрані різноманітні документи про життя і творчість художника. Зокрема, три альбоми, що містять копії каталогів виставок, в яких брав участь митець, вирізки з газет із відгуками на виставки та оглядами окремих сторінок життя живописця як в Україні, так і за кордоном. Метою статті є дослідження архівних матеріалів, зокрема збереженої в архіві періодики про прижиттєві персональні виставки Абрама Маневича у 1909–1941 рр., для формування цілісного розуміння його розвитку як митця й визначення його зв’язків із художнім контекстом країн, де проходили виставки.