Пам’ятки із церкви Ікони Богородиці «Утамуй мої печалі» Микільського лікарняного монастиря Києво-Печерської лаври - Яненко, Анна; Івакіна, Інна (Науковий вісник Національного музею історії України, 2025)
На підставі зображальних джерел – фотографічних негативів і відбитків першої чверті 20 ст. з колекції Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» – реконструйовано та візуалізовано інтер’єр втраченої лаврської церкви ікони Богородиці «Утамуй мої печалі» Микільського лікарняного монастиря. Уточнено провенанс і залучено до наукового обігу ікони: «Преподобний Тит пресвітер Печерський» (КПЛ-Ж-1870), «Преподобний Марко Печерник» (КПЛ-Ж-1450), «Преподобний Іоанн Багатостраждальний» (КПЛ-Ж-384) та Богородиця «Споручниця грішних» (КПЛ-Ж-1075), побутування яких безпосередньо пов’язане з означеним храмом.