Дар Жана-Клода Маркаде: твори Ганни Старицької та Михайла Андрієнка-Нечитайла в колекції Національного художнього музею України - Галян, Ольга; Шпанко, Ольга (Науковий вісник Національного музею історії України, 2025)
У статті представлені результати наукового дослідження окремих творів Ганни Старицької та Михайла Андрієнка-Нечитайла, що були даровані Національному художньому музею України французьким мистецтвознавцем та колекціонером Жаном-Клодом Маркаде. Подані також короткі біографічні відомості про митців, висунуті припущення щодо атрибуції твору, який, ймовірно, є автопортретом мисткині Г. Старицької. Окреслені мистецькі напрямки, в яких розвивалися художники, що своїми творчими здобутками збагатили скарбницю української й світової культур.