Київський нумізмат Микола Гаврилович Захаревич-Захарієвський (1870-ті рр. – 1931) - Попільницька, Олена (Науковий вісник Національного музею історії України, 2025)
У статті за писемними джерелами реконструйована біографія М. Захаревича Захарієвського, розглянута низка наукових практичних та теоретичних питань, які цікавили київських нумізматів наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст.: проведення експертизи монет для визначення їхньої оригінальності; знайомство з нумізматами для обміну монетами та інформацією про них; встановлення контактів з продавцями монет та нумізматичних каталогів, зокрема із Західної Європи; участь у створенні нумізматичного відділу Київського художньо-промислового та наукового музею. Також з’ясоване коло осіб (нумізматів, музейників, археологів, колекціонерів, меценатів, антикварів із Києва, Мюнхена, інших міст), з якими контактував М. Захаревич-Захарієвський: В. Антонович, М. Біляшівський, М. Макаренко, Й. Прове, О. Хельбінг та інші.