Патефони та повсякдення: вплив компактних звуковідтворюючих пристроїв на побут українців за радянської доби (за матеріалами фондової колекції НМІУ) - Якубець, Альона (Науковий вісник Національного музею історії України, 2025)
У статті розглянуто історію винайдення патефонів та їх поява на території України у 1920–1930-х роках. Також проаналізовано їх вплив на повсякденне життя жителів України. Базовим джерелом для розкриття теми є експонати з фондової колекції НМІУ.