Невідомі сторінки відомих колекцій: альбом Порфирія Мартиновича в колекції Національного музею Тараса Шевченка - Чуйко, Тетяна (Науковий вісник Національного музею історії України, 2025)
У колекції Національного музею Тараса Шевченка зберігається альбом із ескізними зарисовками та начерками, що був переданий в 1949 р. як Альбом художника І. Соколова. Зважаючи на наявність на одному з аркушів альбому підпису Мартиновича, що добре прочитується, було висловлено припущення про причетність до альбому цього художника. Вивчивши документальну базу щодо побутування предмета, науковці музею залучили до дослідження фахівців із НХМУ, де зберігаються твори цього митця. Ця співпраця допомогла атрибутувати предмет як Альбом рисунків Порфирія Мартиновича, невідомий раніше.