Матеріали поховань з гривнами «радимичського типу» (11 – поч. 12 ст.) із розкопок Петра Єременка (Суразький повіт Чернігівської губернії) із зібрання Національного музею історії України - Стрельник , Марина (Науковий вісник Національного музею історії України, 2025)
Статтю присвячено аналізу матеріалів заможних, переважно жіночих, поховань із гривнами «радимичського типу» із курганних могильників, розкопаних Петром Єременком у 1894 р. на півночі Чернігівської губернії, в Суразькому повіті та переданих до музею у 1896 р. Тоді в колекції нараховувалося десять (цілих і фрагментованих), типових для радимичів, гривен із семи населених пунктів. На сьогодні їх залишилося лише чотири з чотирьох населених пунктів (села: Антонівка, Нова Новицька, Чертовичі та Коржевка). Гривни «радимичського типу» з сіл Антонівка та Нова Новицька вже розглядалися в окремих дослідженнях, тож основну увагу приділено матеріалам із сіл Чертовичі та Коржевка. Їх публікація має ввести до наукового обігу ряд цікавих предметів, зокрема ще дві, невідомі раніше, «втрачені» гривни «радимичського типу».