Західноєвропейські гравюри 17–18 ст. З колекції Павла Потоцького із зібрання Національного музею історії України - Вітрянська , Анастасія (Науковий вісник Національного музею історії України, 2025)
Публікацій, присвячених огляду та ідентифікації творів із колекції Павла Потоцького, які зберігаються в Національному музеї історії України, дуже небагато (автор перераховує їх у розділі Аналіз публікацій та досліджень). У статті розглядаються захід- ноєвропейські гравюри 17–18 ст. із колекції Потоцького, які були ідентифіковані за його особистими позначками олівцем. Крім того, автором під час дослідження творів була проведена атрибуція (визначення сюжетів, датування), а також ідентифікація та порівняння позначок Павла Потоцького із записами у власноручно складених каталогах, що зберігаються в Центральному державному історичному архіві України, м. Київ. Було розглянуто 15 гравюр, присвячених переважно баталіям, що відбувалися в різних часових проміжках: від 14 ст. до нового часу – поч. 18 ст. нового часу. 2 з них відтворюють елементи архітектури, а саме – фронтони зі скульптурними групами, що розташовані на колишній ратуші в Амстердамі (нині – Королівський палац), створені фламандським гравером по міді та рисувальником Губертом Квелліном у 1664 р. Новизна статті полягає в огляді гравюр 17–18 ст. із колекції Павла Потоцького, які раніше не були достатньо вивчені та опубліковані в збірниках НМІУ або інших наукових виданнях, а також введення в науковий обіг даних з каталогів Потоцького, порівняння та відтворення записів у них та позначок на аркушах для відображення більш детальної інформації про предмет та його побутування. Дослідження дає змогу в перспективі ідентифікувати предмети, відновити інформацію про частину колекції Потоцького в зібранні НМІУ, презентувати широкому колу поціновувачів мистецтва.