Дитячі заклади Києва в 1920-х рр. (за матеріалами НМІУ) - Кохан, Олена (Науковий вісник Національного музею історії України, 2023)
Метою статті є огляд фотографій із фондової колекції Національного музею історії України, що висвітлюють питання боротьби з дитячою безпритульністю та створення мережі дитячих закладів у Києві в 1920-х рр. – тих світлин, що дають часткове уявлення про те, який вигляд мали дитячі будинки, садочки, школи, літні табори, будинки матері та дитини, а також гімнастична зала у вказаний період. Здійснено аналіз того, коли, де й за яких обставин фотографували дитячі заклади, який вигляд вони мали та що одягали вихованці й вихователі. Зроблено висновок про те, з якою метою створювали ці заклади та яких результатів було досягнуто.