КОЛЕКЦІЯ МАТЕРІАЛІВ З РАДИМИЧСЬКОГО МОГИЛЬНИКА (ХІ – ПОЧ. ХІІ ст.) ПОБЛИЗУ с. НОВА НОВИЦЬКА ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ГУБЕРНІЇ ІЗ ЗІБРАННЯ НМІУ - Стрельник, Марина (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
Статтю присвячено старожитностям (гривна, скроневі кільця, фурнітура), в 1894 р. знайденим під час розкопок радимичського могильника біля с. Нової Новицької Суразького повіту Чернігівської губернії археологічною експедицією під керівництвом П. М. Єременка. Ці знахідки Імператорська археологічна комісія в 1896 р. передала до Музею старожитностей Київського університету Св. Володимира, а в 1936 р. вони надійшли до Центрального історичного музею, фондові колекції якого стали частиною зібрання Національного музею історії України. Такі речі є частими знахідками в землях радимичів і трапляються у багатьох похованнях. Ця музейна колекція протягом тривалого часу залишалася поза увагою науковців. Ключові слова: радимичі, кургани, семипроменеві та дротяні скроневі кільця, гривна радимичського типу.