ВАЗИ КИЄВО-МЕЖИГІРСЬКОЇ ФАЯНСОВОЇ ФАБРИКИ З КОЛЕКЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ: РЕСТАВРАЦІЯ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ - Ревенок, Наталія (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
Стаття присвячена проблемам дослідження та реставрації пам’яток Києво-Межигірської фаянсової фабрики – декоративних ваз з колекції Національного музею історії України, що мали сліди попередніх реставраційних втручань та інші візуально виражені свідоцтва побутування. Це поставило перед реставратором низку складних завдань. Речі, про які йдеться, мають велике значення для колекції Національного музею історії України, тому важливим було обрання оптимальних реставраційних підходів. Особлива увага була приділена пошуку нових прийомів відтворення втрачених частин кераміки зі складними скульптурними рельєфами та профілями. Крім того, простежені різні реставраційні підходи до пам’яток фаянсу: від повного невтручання в образну структуру пам’ятки до максимального її відтворення. Відреставровані пам’ятки є важливою складовою частиною для формування експозицій, присвячених КиєвоМежигірській фаянсовій фабриці і тому є історичним надбанням культури народу України. Досліджувана автором тема порушує низку питань методики дослідження художніх творів українського фарфору та фаянсу ХІХ – початку ХХ ст. у науково-дослідній роботі реставратора. Ключові слова: фаянс, вази, Києво-Межигірська фаянсова фабрика, реставрація