МАЙСТЕР-КЛАС “КНИГА – БАГАТОГРАННЕ ДЖЕРЕЛО МУЗЕЙНИХ ПРЕЗЕНТАЦІЙ”: НЕФОРМАЛЬНА ОСВІТА МУЗЕЙНИКА - Куцаєва, Тамара; Дідора, Лариса (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
У статті публікується концепція та структура майстер-класу на базі бібліотеки Національного музею історії України “Книга – багатогранне джерело музейних презентацій” для ознайомлення зацікавлених осіб із музейного середовища. Метою публікації є також подання матеріалу для можливості його застосування іншими музеями. Деталізовано умови проведення майстер-класу як заходу неформальної освіти, що передбачає такі важливі компоненти, як домовленість про правила: не лише встановлення комунікації, спільних цілей та team building, а й правила користування книгою та забезпечення учасників достатніми фізичними умовами під час роботи у приміщеннях із паперовим пилом. Запропоновано структуру, оптимальну тривалість та покроковий сценарій майстер-класу, описано методику його проведення. Зосереджено увагу на таких елементах (кроках, етапах) майстер-класу, як вибір книги та робота з нею, що містить кілька видів аналізу для здобуття очікуваних організаторами навичок. Окремо підкреслено, що важливим є пошук зв’язків особистостей, яким присвячені книги або були їхніми власниками, з українським контекстом. Подано опис та умови проведення шести послідовних практичних та інтерактивних завдань, що домінують над лекційним компонентом та збалансовані за змістом (індивідуальна та групова робота). Також запропоновано чисельні case study як приклади до завдань. Усі запропоновані активності сприяють підвищенню практичної обізнаності експозиціонера в тому, як книга з умовного пасивного об’єкта експозиції може стати активним учасником музейної комунікації. Ключові слова: стародрук, бібліографічний покажчик, історія єврейської громади, колекційний опис, музейна бібліотека, неформальна освіта дорослих, одинична книжкова пам’ятка, юдаїка.