ОСОБЛИВОСТІ ПРЕЗЕНТАЦІЇ МУЗЕЙНОЇ КОЛЕКЦІЇ В КОНЦЕПТУАЛЬНІЙ ЕКСПОЗИЦІЇ: З ДОСВІДУ СТВОРЕННЯ ВИСТАВКИ “КОЗАЦЬКИЙ ТАБІР” - Копилова, Світлана (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
Стаття присвячена проблемам створення музейної експозиції та особливостям презентації колекції в ній. Огляд останніх публікацій засвідчує, що в українському музеєзнавстві існує певна прогалина у площині дослідження та фіксації експозицій як окремого музейного продукту, а також розгляду наукових засад їх створення за образними методами. У статті подається коротка характеристика концептуального методу та аналізується експозиція “Козацький табір” із погляду її створення за допомогою цього методу на рівні розділів, підрозділів та окремих комплексів, а також презентації в такому контексті музейної колекції. Принципом організації виставки є її об’ємна подача. Експозиція належить до типу реалістичних. За способом презентації експонатів вона є експозицією з нерегулярною (асиметричною) ритмічною подачею. Ключові слова: музейна експозиція, експозиційний образ, метод, колекція, презентація.