ДО ПИТАННЯ ПЕРВІСНОГО РОЗТАШУВАННЯ ІКОН У ІКОНОСТАСІ АНДРІЇВСЬКОЇ ЦЕРКВИ - Янченко, Ліна (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
У статті розглядається питання розташування ікон у іконостасі Андріївської церкви сер. XVIII ст., які, відповідно до своїх іконографічних сюжетів, розміщені у певних рядах. Розташування ікон, зокрема святкового ряду, здебільшого не відповідає канонічній іконографічній програмі іконостаса, де образи мають розміщуватися певним чином за літургійним церковним роком або хронологією євангельських подій. Донині таке довільне розташування ікон не мало чіткого трактування. Проте досліджені фотоматеріали поч. ХХ ст. із зображенням інтер’єру Андріївської церкви дають підстави припустити, що розташування ікон було інакшим. Мета цієї роботи – здійснити реконструкцію первісної іконографічної програми святкового ряду в іконостасі Андріївської церкви. Ключові слова: іконостас Андріївської церкви, ікони святкового ряду, схема розташування ікон, фотозйомка інтер’єру церкви.