ВАСИЛЬ ЧУЧУПАК У СПОГАДАХ ОДНОСЕЛЬЦІВ - Макарюк, Віта (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
У роботі представлені результати розвідок, проведених на території села Мельники Чигиринського району Черкаської області. В дослідженні викладені біографічні відомості Василя Чучупака – головного отамана полку гайдамаків Холодного Яру, який боровся проти більшовицької влади на теренах правобережної Наддніпрянщини. Матеріал базується на основі спогадів старожилів та писемних джерел. Актуальність роботи полягає в розкритті не лише історичного аспекту його біографії, а й його самого як звичайної молодої людини та односельця. Ключові слова: Василь Чучупак, Холодний Яр, боротьба, біографія