ГОНЧАРНІ АРХЕОЛОГІЧНІ ЗНАХІДКИ КОЛОМИЙЩИНИ В КОЛЕКЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ НАРОДНОГО МИСТЕЦТВА ГУЦУЛЬЩИНИ ТА ПОКУТТЯ ІМЕНІ Й. КОБРИНСЬКОГО - Баран, Романна; Олійник, Наталія (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
На прикладі археологічного зібрання і колекції художньої кераміки Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського зроблено короткий історичний екскурс розвитку гончарного ремесла в регіоні з найдавніших часів, характеризуються художньо-стильові особливості розпису творів коломийської кераміки. Акцентується увага на ролі Коломийської гончарної школи та її випускників, подається коротка інформація про сучасних майстрів і збереження ними традицій народного гончарства м. Коломиї. Ключові слова: археологія, гончарство, художні особливості розпису, школа, традиція, майстри.