ВИКОРИСТАННЯ РАДЯНСЬКИМИ ОРГАНАМИ ДЕРЖАВНОЇ БЕЗПЕКИ БАТЬКІВСЬКО-ДИТЯЧОГО ФАКТОРА У БОРОТЬБІ З ІНАКОДУМСТВОМ (НА ОСНОВІ ІНТЕРВ’Ю ЧЛЕНІВ РОДИН УКРАЇНСЬКИХ ДИСИДЕНТІВ) - Єзерська, Ірина (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
У публікації автор робить спробу проаналізувати складне протистояння українських дисидентів з партійно-радянською системою в 1960–1980-х рр. У боротьбі з інакодумцями карально-репресивні органи застосовували цілий арсенал методів і засобів впливу, серед яких особливо цинічним було використання почуттєвої сфери життя людини, коли, бажаючи вплинути на опонента, під загрозу ставили благополуччя, безпеку, здоров’я чи навіть життя близьких цього опонента. На основі усних свідчень респондентів розкрито найпоширеніші й типові інструменти тиску КДБ на їх родини, насамперед дітей (перешкоди у здобутті освіти, кар’єрному зростанні, вплив пропаганди на формування думки в їхньому оточенні, його залякування). Підкреслено також стійкість у протистоянні цих родин репресіям. Ключові слова: українські дисиденти