ДО ІСТОРІЇ УТВОРЕННЯ ДИРЕКТОРІЇ УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ – ОБСТАВИНИ ТА ОСОБИ - Кучерук, Олександр (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
У статті простежено процес підготовки до повстання 1918 р. проти режиму гетьмана П. Скоропадського, обставини утворення керівного органу – Директорії, що після успішного повстання стала центральним державним органом управління на час до наступної сесії Трудового конгресу України. Також розглянуто датування проведення зборів із обрання Директорії, місце та перебіг зборів, уточнено список учасників, особливу увагу приділено особливостям формування персонального складу Директорії. Проаналізовано перші кроки Директорії у початковій фазі антигетьманського повстання. Ключові слова: Українська революція 1917–1921 рр., Директорія УНР, антигетьманське повстання 1918 р., Володимир Винниченко, Симон Петлюра, Панас Андрієвський, Андрій Макаренко, Федір Швець, Микита Шаповал, Євген Коновалець.