ФАЛЕРИСТИЧНІ ПАМ’ЯТКИ ПЕРЕМИШЛЯ В КОЛЕКЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ - Бойко-Гагарін, Андрій Сергійович (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
У статті розглянуті відзнаки, пов’язані з історією міста Перемишля часів Австро-Угорщини, Регентського королівства Польського та Другої Речі Посполитої, включені до каталогів польських патріотичних відзнак. Ці пам’ятки фалеристики, що перебувають у складі “Празької колекції” нумізматичного зібрання НМІУ, досі не досліджували окремо в контексті історії Перемишля. У першій половині ХХ ст. місто і його жителі зазнали важких випробувань. У численних пам’ятках фалеристики йдеться про безперервні бойові дії, голод, часті зміни влади та перехід міста від однієї держави до іншої. Наявні у колекції Національного музею історії України відзнаки відображають складні політичні відносини між австрійцями, українцями, угорцями, поляками та росіянами. В статті описані відзнаки на кепі австро-угорських військ, патріотичні знаки часів Першої світової війни (доповнені матеріалами тогочасних газет), відзнаки періоду Регентського королівства Польського, зокрема патріотичні бейджі та відзнаки місцевої поліції. Зі здобуттям Польщею незалежності і формуванням Другої Речі Посполитої з’являються пам’ятні відзнаки, присвячені подіям минулих воєн. У колекції музею представлені декілька різновидів відзнаки “Зірка Перемишля”; зокрема, до наукового обігу введені раніше невідомі взірці цих знаків. Ключові слова: Перемишль, предмети фалеристики, Перша світова війна, Галицька битва, польські правоохоронні органи, відзнака на кепі, Польсько-українська війна