ДОКУМЕНТАЛЬНІ МАТЕРІАЛИ З КОЛЕКЦІЇ НМІУ, ЩО ВИСВІТЛЮЮТЬ КОМПЛЕКС КОЛЕКТИВІЗАЦІЙНИХ ЗАХОДІВ РАДЯНСЬКОЇ ВЛАДИ В УСРР НАПРИКІНЦІ 1920-Х – НА ПОЧАТКУ 1930-Х РОКІВ (ФОНДОВА ГРУПА ЗБЕРІГАННЯ “РУКОПИСНІ ДОКУМЕНТИ”) - Патриляк, Богдан Казимирович (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
У статті здійснено огляд матеріалів фондової групи зберігання “Рукописні документи”, що можуть ілюструвати в експозиції музею соціально-економічні та політичні заходи радянської влади в українському селі наприкін. 1920-х – на поч. 1930-х рр. Серед матеріалів – посвідчення уповноважених із хлібозаготівель, документи про сплату єдиного сільгоспподатку, самооподаткування, акти про усуспільнення селянського майна під час суцільної колективізації тощо. Насильницьке втілення більшовицькою владою колективізаційних заходів в Україні та опір цим заходам українських селян, зрештою, призвели до найбільшої української трагедії ХХ ст. – Голодомору 1932–1933 рр. Ключові слова: селянство, колективізація, хлібозаготівлі, Голодомор, УСРР, НМІУ.