НЕВІДОМИЙ ЕПІСТОЛЯРІЙ ЛЕВА МАЦЕЄВИЧА З КОЛЕКЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ - Яременко, Максим Васильович (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
У рукописній архівній колекції НМІУ зберігаються невідомі листи вихованця Київської духовної академії Лева Мацеєвича за 1909–1911 р., переважно адресовані Степану Дроздову. В епістолярії вміщено різні факти, що стосуються адресанта, проте його головна тема – збір матеріалів про вихованця Києво-Могилянської та ректора Київської духовної академій, архієпископа Смарагда (Олександра Крижановського). Із повідомлень Лева Мацеєвича стає зрозуміло, що саме вдалося виявити про родину Смарагда в архіві храму с. Велика Березянка на Київщині. Листи також містять низку деталей, що дозволяють оцінити кваліфікацію їхнього автора як дослідника. Ключові слова: Національний музей історії України, Київська духовна академія, Лев Степанович Мацеєвич, Степан Леонтієвич Дроздов, Смарагд (Олександр Крижановський).