КУЛЬТОВІ ПРЕДМЕТИ КИЄВО-МЕЖИГІРСЬКОЇ ФАЯНСОВОЇ ФАБРИКИ У ФОНДОВІЙ КОЛЕКЦІЇ “КЕРАМІКА” НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ - Задорожна, Катерина Костянтинівна (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
У повідомленні здійснено огляд культових предметів Києво-Межигірської фаянсової фабрики з колекції Національного музею історії України, які ще не стали предметом спеціального дослідження через розпорошеність колекції. Ці предмети були прикладом для наслідування західноєвропейських тенденцій виконання сакральних виробів, які одночасно є свідченням тяжіння до народної декоративності та до власного розуміння зображення Бога. За результатами дослідження визначено назви, типології, розміри та складено опис предметів завдяки важливим науковим розвідкам дослідників на означену тему. Потрібним і важливим є подальше дослідження історії побутування предметів згаданого сегмента та визначення їхніх власників. Ключові слова: ікони, хрести, писанки, Києво-Межигірська фаянсова фабрика, фаянс