РОЗВИТОК МУЗЕЙНОЇ СПРАВИ НА ОБУХІВЩИНІ - Молоткова, Антоніна (Науковий вісник Національного музею історії України, 2018)
Вперше проводиться комплексне дослідження історії створення музейних закладів на території Обухівського району та його адміністративного центру м. Обухова. Поетапно висвітлюється питання виникнення музеїв, їхня діяльність та кількість у 1950–60-ті рр., 1970–80-ті рр., 1990-ті рр., 2000-ні та період з 2010 р. Показано сучасний стан музейних закладів у сільській місцевості та відсутність єдиної системи реєстру культурних закладів. Окрім офіційно зареєстрованих та підвідомчих музеїв, є велика кількість закладів, що діють на громадських засадах або не дотримуються всіх норм, і, відповідно, ніде не зафіксовані. Нині відомо приблизно 40 музеїв на Обухівщині, але ця кількість не остаточна і потребує подальшого дослідження. Ключові слова: Обухівський район, музеї, краєзнавці, Омельченко С. Н., Домотенко Ю. К., Шафаренко А. М.