ТВОРИ КИЇВСЬКОЇ СКУЛЬПТОРКИ-ФАРФОРИСТКИ ОКСАНИ ЖНИКРУП У КОЛЕКЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДНОГО ДЕКОРАТИВНОГО МИСТЕЦТВА - Корусь, Олена (Науковий вісник Національного музею історії України, 2018)
Завданням дослідження стало вивчення творів (уточнення атрибуції, укладання наукового каталогу) скульпторки-фарфористки Київського експериментального кераміко-художнього заводу Оксани Жникруп у зібранні Національного музею українського народного декоративного мистецтва. На основі архівних джерел встановлено нові факти стосовно створення цих робіт, скориговано назви та датування. До наукового обігу введено архівні джерела, які раніше не потрапляли до уваги дослідників. Подальше студіювання творів О. Жникруп у музейних та приватних колекціях дозволить повніше представити творчість художниці й матиме практичне значення для ідентифікації її робіт. Ключові слова: Оксана Жникруп, Баранівський фарфоровий завод, Київський експериментальний кераміко-художній завод, КЕКХЗ, скульптура, фарфор, мала пластика