РОДИННИЙ АРХІВ ПИСЬМЕННИКА ВАСИЛІСКА ГНЄДОВА У ФОНДАХ ХЕРСОНСЬКОГО ОБЛАСНОГО КРАЄЗНАВЧОГО МУЗЕЮ - Мусійко, Вікторія (Науковий вісник Національного музею історії України, 2018)
У статті розглядається історія формування та використання архіву письменника-егофутуриста Василіска Гнєдова, значна частина якого зберігається у фондах Херсонського обласного краєзнавчого музею. Проаналізовано документи і спогади, які доповнюють біографію письменника, та його рукописний спадок, зокрема низку автобіографій та два щоденники зі спогадами В. Гнєдова про його дитячі і молоді роки, написані у передостанні роки життя. Архів містить унікальні документальні та рукописні матеріали, серед яких – свідоцтво про шлюб В. Гнєдова із революціонеркою О. Пілацькою, чорнові та чистові автографи віршів письменника і різні варіанти одного й того ж твору. Попри фрагментарність частини рукописного архіву письменника з фондів ХОКМ, тут містяться поетичні експерименти В. Гнєдова, починаючи з 1938 р. і закінчуючи останнім роком його життя. Це дає змогу охарактеризувати певною мірою творчість цього періоду. Ключові слова: Херсонський обласний краєзнавчий музей, Василіск Гнєдов, егофутуризм, архів