ДО ВИВЧЕННЯ ОСНОВНИХ ЕТАПІВ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА АТТИЧНОЇ ЧОРНОЛАКОВОЇ КЕРАМІКИ - Чечуліна, Ірина (Науковий вісник Національного музею історії України, 2018)
У статті подані основні етапи виробництва аттичної чорнолакової кераміки класичного періоду. В цьому ракурсі визначено основні характеристики аттичної глини, з якої виготовляли чорнолаковий посуд. Виокремлено основні чотири етапи виробництва кераміки, а саме підготовка матеріалів, формовка посуду, нанесення орнаментів та обпалення. Особливу увагу приділено підготовці чорнолакового покриття, його мінералогічному та хімічному складу та складній системі обпалу цього виду посуду, в чому й криється головна таємниця успіху давньогрецьких майстрів. Ключові слова: аттична давньогрецька кераміка, чорнолакова кераміка, виробництво, технологія