ПРЕДМЕТИ ПОБУТУ ГАЛИЦЬКОГО МІСТЕЧКА МІЖВОЄННОГО ПЕРІОДУ В КОЛЕКЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ НАРОДНОЇ АРХІТЕКТУРИ ТА ПОБУТУ УКРАЇНИ: ДЕРЕВО ТА МЕТАЛ - Галько, Оксана (Науковий вісник Національного музею історії України, 2018)
Національний музей народної архітектури та побуту України є одним із найбільших і найбагатших скансенів Європи. Його фонди налічують понад 80 тис. унікальних експонатів традиційної народної культури всієї України і поділені на одиниці збереження: дерево і метал, кераміка, тканина, одяг, декоративно-ужиткове мистецтво тощо. Водночас поруч із предметами сільського побуту, в колекції зберігаються речі, привезені з міст і містечок, зокрема Галичини. До неї входять різноманітні одиниці, від дрібних побутових речей щоденного користування до музичних інструментів, ікон та ін. Повсякдення українських міщан маленьких містечок Галичини представлене виробами із тканини та кераміки, але найбільшу частину зібрання презентують вироби з дерева і металу: меблі, господарські засоби, посуд, декоративно-ужиткові предмети. Серед них є багато дерев’яних виробів, що належать авторству видатних різьбярських династій – Шкрібляків, Корпанюків, Балагутраків та ін. Ключові слова: Національний музей народної архітектури та побуту України, фондова колекція, маленьке містечко, Галичина, побут, вироби з дерева і металу