ЄВАНГЕЛІЄ КОШОВОГО ОТАМАНА ЗАПОРОЗЬКОЇ СІЧІ П. КАЛНИШЕВСЬКОГО – УНІКАЛЬНИЙ ШЕДЕВР ДУХОВНОЇ СКАРБНИЦІ УКРАЇНИ - Коцур, Галина (Науковий вісник Національного музею історії України, 2018)
У багатьох наукових дослідженнях відображена постать Петра Калнишевського як визначного державного, політичного, військового діяча. Водночас мало уваги приділено його благодійній діяльності. У статті відображено історію Євангелія, у 1762 р. подарованого П. Калнишевським Троїцькій церкві с. Пустовійтівка, яке зберігається у Роменському краєзнавчому музеї Державного історико-культурного заповідника “Посулля”. Розкривається передісторія святині, її виготовлення та подається опис, наголошується на значимості Євангелія – шедевра українського золотарства ХVІІІ ст., який посів гідне місце в світових каталогах творів мистецтва. Ключові слова: Євангеліє, кошовий отаман, Запорозька Січ, Петро Калнишевський, Троїцька церква, Пустовійтівка, Роменський краєзнавчий музей, шедевр українського золотарства ХVІІІ ст.