ДОСЛІДЖЕННЯ ТА РЕСТАВРАЦІЯ ПОРЦЕЛЯНОВОЇ ВАЗИ-КРАТЕРА “МЕДИЦИС” З КОЛЕКЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ - Ревенок, Наталія (Науковий вісник Національного музею історії України, 2017)
Публікація присвячена проблемі дослідження та реставрації пам’ятки західноєвропейської порцеляни на прикладі вази у вигляді кратера XIХ ст. Особлива увага приділена тому, як експерименти в царині формотворення і декорування, спрямовані на пошук нових художніх ефектів, проявляються у подальшому функціонуванні творів і позначаються на їхньому збереженні. У зв’язку з цим, розглянуті основні аспекти доповнення втрат на порцеляні. Реставраційні підходи до різних музейних пам’яток виявляються по-різному: від повного невтручання в структуру пам’ятки до максимального її відтворення на порцеляні. Досліджувана автором тема порушує низку питань методики проведення реставрації виробів з порцеляни, технології їх створення, а також містить мистецтвознавчі розвідки. Ключові слова: західноєвропейська порцеляна, реставрація, дослідження