КОЛЕКЦІЯ ФРАНЦУЗЬКИХ ГРАВЮР “GALERIE HISTORIQUE DE VERSAILLES” У ФОНДАХ НМІУ - Купрієнко, Сергій (Науковий вісник Національного музею історії України, 2017)
Проаналізовано гравюри “Galerie historique de Versailles” Ш. Гавара з колекції НМІУ. Зроблено атрибуцію деяких гравюр даної колекції та з’ясовано їхнє походження. Досліджено шлях надходження колекції до НМІУ, яка, імовірно, до 1926 р. належала військовому і колекціонеру П. Потоцькому. Охарактеризовано сучасний стан опрацювання гравюр “Galerie historique de Versailles” як у французькому музеї Версальського палацу, так і в НМІУ, для визначення, в чому полягає унікальність колекції останнього. В той же час, для введення в науковий обіг нової мистецтвознавчої та історико-культурної термінології використано новий метод “наративні кімнати та наративні ключі”, який дає змогу схематично зобразити проблему взаємозв’язку тексту та зображення, наративу й образу. Ключові слова: Історична галерея Версальського палацу, гравюра, живопис, історія Західної Європи, Версальський палац, Шарль Гавар, Національний музей історії України, П. П. Потоцький