АРХЕОЛОГІЧНІ ЗІБРАННЯ КИЄВА У ПІДПОРЯДКУВАННІ ОРГАНІВ НІМЕЦЬКОГО УПРАВЛІННЯ У ГАЛУЗІ АРХЕОЛОГІЇ (1942–1945 РР.) - Сорокіна, Світлана; Радієвська, Тетяна; Завальна, Оксана (Науковий вісник Національного музею історії України, 2017)
З метою взяття під контроль археологічних збірок Києва у березні 1942 р. було створене Окружне управління до- і ранньої історії при генералкомісарі на чолі з др. П. Ґріммом. У листопаді 1942 р. циркуляром райхскомісара України був заснований Крайовий інститут до- і ранньої історії, очолюваний професором Р. Штампфусом. Восени Інститут 1943 р. разом з археологічними колекціями і частиною персоналу був вивезений до Німеччини, де продовжував функціонувати в замку Гьохштедт на Дунаї до травня 1945 р. Ключові слова: Окружне управління до- і ранньої історії, Крайовий інститут до- і ранньої історії, Крайовий музей до- і ранньої історії, Пауль Ґрімм, Рудольф Штампфус, Інститут археології, Центральний історичний музей