НОВЕ НАДХОДЖЕННЯ ДО НУМІЗМАТИЧНОЇ КОЛЕКЦІЇ НМІУ. ДАВНЬОРУСЬКА ГРИВНЯ КИЇВСЬКОГО ТИПУ, НОВИЙ РІЗНОВИД - Дубіцька, Валентина (Науковий вісник Національного музею історії України, 2017)
У 2016 році в колекції НМІУ серед нових надходжень з’явився експонат давньоруської доби – монетна гривня київського типу. Виявилося, що цей різновид форми київських гривень у колекції НМІУ не зберігається. У статті автор досліджує нове надходження на предмет оригінальності, розкриває технологічні особливості виготовлення монетних гривень. Також, на основі попередніх досліджень, автор зіставляє новий різновид з розробленою класифікацією наявних у колекції гривень київського типу. Ключові слова: Національний музей історії України, Давня Русь, “безмонетний” період, давньоруська гривня, новий тип форми, автентичність