ТОГОЧАСНІ ПІДРОБКИ ІСЛАМСЬКИХ МОНЕТ ІЗ КОЛЕКЦІЇ В. ГРІНЬКОВСЬКОГО У ЗІБРАННІ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ - Бойко-Гагарін, Андрій (Науковий вісник Національного музею історії України, 2017)
У статті розглянуто тогочасні приватні підробки ісламських монет із колекції краєзнавця В. Гріньковського у зібранні Національного музею історії України. Досліджені фальшиві монети із музейної колекції суттєво доповнюють уявлення про фальшування монет у Північному Причорномор’ї в Османську добу. Приватні підробки монет Османської імперії та Кримського ханства, знайдені в районі Білгорода-Дністровського, дають уявлення про розмаїття прототипів для виготовлення підробок (монет різних османських султанів та кримських ханів, монетних дворів та різних років карбування), а також використаних фальшивомонетниками технологій їх виготовлення. На особливу увагу заслуговує локальна імітація монет Кримського ханства, характерна лише для знахідок Бессарабії, наявна в дослідженій колекції. Ключові слова: Національний музей історії України, колекція В. Гріньковського, Північне Причорномор’я; Бессарабія; фальшива монета; підробка; імітація; кустарна підробка; технології виробництва