ДАВНЬОРУСЬКЕ ПОСЕЛЕННЯ В СЕЛІ СМЯЧ ЗА АРХЕОЛОГІЧНИМИ ЗНАХІДКАМИ З КОЛЕКЦІЇ ЩОРСЬКОГО ІСТОРИЧНОГО МУЗЕЮ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Дудко, Сергій (Науковий вісник Національного музею історії України, 2016)
На матеріалі археологічних знахідок з колекції Щорського історичного музею досліджується давньоруське поселення, розташоване у с. Смяч. На підставі датування за морфологічними ознаками вінець та місцем їх знаходження зроблено спробу визначити територію давньоруського поселення та її динаміку протягом Х – першої половини ХІІІ століття.