ЗООМОРФНІ ПІДВІСКИ-АМУЛЕТИ Х–ХІІІ СТ. З КОЛЕКЦІЇ НМІУ - Стрельник, Марина; Безкоровайна, Юлія (Науковий вісник Національного музею історії України, 2017)
Різноманітні підвіски-амулети, зокрема зооморфні, були тісно пов’язані з релігійними уявленнями слов’ян і побутували на Русі в Х–ХІІІ ст. Паралельно зберігається і традиція носити амулети з ікл і кісток тварин, витоки якої сягають давніх тотемних вірувань. Національний музей історії України володіє цікавою колекцією подібних артефактів (32 од. зб.). У статті подано характеристику цих предметів, розглянуто територію поширення, їх місце в костюмі та семантику. Більшість речей публікується вперше. Ключові слова: слов’яни, підвіски-амулети, старожитності, зооморфні прикраси, вірування, оберег