ДАВНЬОРУСЬКІ ПІДВІСКИ-АМУЛЕТИ ЗАКЛИНАЛЬНОЇ МАГІЇ (Х–ХІІІ ст.): ЇХНЄ МІСЦЕ В КОСТЮМІ ТА СЕМАНТИКА (ЗА МАТЕРІАЛАМИ НМІУ) - Стрельник, Марина; Безкоровайна, Юлія (Науковий вісник Національного музею історії України, 2016)
Бронзові підвіски-амулети у вигляді мініатюрних побутових речей – ключів, ложок, ковшів, гребінців, гольників були тісно пов’язані з релігійними уявленнями слов’ян і побутували на Русі в ХІ–ХІІІ ст. Часто вони об’єднувалися спеціальними ланцюготримачами в набори, які набували властивостей могутнього талісмана-оберега, покликаного виконувати захисні функції. Є подібні старожитності і в зібранні Національного музею історії України (18 од. зб.). В статті подано характеристику цих предметів, розглянуто територію поширення, їх місце в костюмі та семантику. Більшість речей публікується вперше.