Відео-арт, перформанс та інтервенція: до історії перших проєктів сучасного мистецтва в НХМУ (2010–2011) - Якимова, Дарина (Науковий вісник Національного музею історії України, 2025)
Кінець 2000-х рр. – час переосмислення діяльності Національного художнього музею України (NAMU), формування його нової стратегії розвитку, виставкової та експозиційної політик. У цей час у NAMU проходять етапні виставкові проєкти, які презентують у традиційному музеї некласичні мистецькі практики – перформанс, відео-арт, інтервенції, інституційну критику тощо. Це змінює усталені підходи в роботі з виставками та порушує в подальшому широкий спектр тем: від переосмислення традиційної концепції художнього музею до практичних питань експертності дослідників, мінливого характеру самих творів сучасного мистецтва та викликів зберігання. Згадані виставкові проєкти продемонстрували актуальність виставкової діяльності музею, що мали вплив на сучасний український культурний контекст та діяльність музейних інституцій в Україні.