Нормативно-правові основи діяльності музеїв України в період воєнного стану - Міщенко, Марина (Науковий вісник Національного музею історії України, 2025)
У період повномасштабного вторгнення представники музейної сфери зіткнулись не лише із загрозами війни, очевидними для більшості українців, але й ще однією з них, не такою усвідомлюваною на початках, однак не менш небезпечною – умисним нищенням ворогом унікальних нерухомих пам’яток та пов’язаних з ними культурних цінностей. Визначено, що чинне законодавство України в сфері культури переважно не регулює діяльність музейних установ під час воєнного стану чи в будь-який інший особливий період функціонування держави. Це обумовлює потребу детального перегляду норм національного законодавства, яке регулює діяльність музеї як у мирний час, так і на період війни; розробку чітких алгоритмів поводження з культурними цінностями, які перебувають в складі музейних колекцій в умовах загрози їх «фізичного» знищення.