Текстильні вироби 18–19 ст. з м. Гельмязів Полтавської губернії в зібранні Національного музею декоративного мистецтва України - Тихонова, Людмила (Науковий вісник Національного музею історії України, 2025)
Стаття презентує 16 старовинних зразків художнього текстилю (килими, рушники й сорочка) з колекції Національного музею декоративного мистецтва України в Києві. Згідно з архівними джерелами, вони походять з м. Гельмязів Золотоніського повіту Полтавської губернії (нині с. Гельмязів Золотоніського р-ну Черкаської обл.) й надійшли з експедицій Д. Щербаківського та М. Біляшівського протягом 1905–1922 рр. Пам’ятки датуються 18–19 ст. і відображають найкращі традиції українського текстильного мистецтва (ручного ткацтва й вишивки). Деякі зразки демонструють вплив західноєвропейських художніх стилів і містять точний рік виконання.