СВІТОГЛЯДНІ ЗАСАДИ ПЕДАГОГІЧНИХ ПОГЛЯДІВ МИКОЛИ НЕПЛЮЄВА - Мірошниченко, Надія (Науковий вісник Національного музею історії України, 2017)
Стаття присвячена системі поглядів Миколи Миколайовича Неплюєва – просвітителя, філософа і педагога, засновника чоловічої та жіночої сільськогосподарських шкіл, Хрестовоздвиженського Трудового братства. На основі аналізу основних творів подвижника висвітлюються наступні аспекти його поглядів: філософсько-релігійні, суспільно-політичні, економічні, педагогічні.