«Саксонський Геркулес» на польському троні: обрання Августа Сильного королем Речі Посполитої, зображене на медалях нумізматичної колекції НМІУ - Ящук , Андрій (Науковий вісник Національного музею історії України, 2025)
Розглянуто групу з п’яти медалей з нумізматичної колекції НМІУ, що відображають події обрання 1697 року королем Речі Посполитої саксонського курфюрста Фрідріха Августа Сильного. Виявлено, що, попри представленість цих медалей у низці класичних німецьких і польських нумізматичних каталогів, вони рідко були предметами окремого джерелознавчого аналізу. Проаналізовано джерельний потенціал медалей, зокрема символічне відображення подій обрання та коронації 1697 року нового короля Польщі, розглянуто використані медальєрами символічні й алегоричні сюжети, їхню ідейну спрямованість та зв’язок з тогочасним мистецтвом. У ранньомодерну добу медалі часто були засобом популяризації (глорифікації) особи монарха, його дій, відзначення важливих для монаршого дому й держави подій. Саме так це мистецтво використовували європейські державці, і саксонський курфюрст Фрідріх Август І не був винятком. Розкрито характер використання медальєрного мистецтва для уславлення володаря та поширення в такий спосіб інформації про його дії. Текст статті доповнює каталог означених медалей із характеристикою предметів та їхнім докладним описом.