Микола Дяченко – музейник, дослідник історії Харківських вулиць - Дейнеко, Сергій (Науковий вісник Національного музею історії України, 2025)
Розвідку присвячено музейнику, етнографу, краєзнавцю, автору відомих і популярних у 1960–1990-х роках праць з історії вулиць і площ Харкова Миколі Дяченку. Незважаючи на популярність його робіт, про самого автора відомо не надто багато. Здебільшого це загальна, одноманітна інформація з інтернету. У статті розглянуто сторінки біографії діяча – соціальне походження, освіта, сімейний стан, кар’єра й певної мірою науковий доробок. Особливу увагу приділено маловідомим моментам життєпису вченого. Так встановлено, що свій родовід Микола Дяченко вів від селян Донеччини, а не від робітників, як він зазначив у автобіографії. Виявлено й наведено інформацію про найближчих родичів і родину – батьків, братів, сестру, дружину, доньку. Аналогічні білі плями розкриті в кар’єрі діяча, зокрема робота у школі фабрично- заводського навчання, Харківському державному автомобільно-дорожньому інституті та праця викладача-сумісника в Харківському державному університеті імені М. Горького (нині ХНУ ім. В. Н. Каразіна). І можемо зазначити найважливіше: становлення Миколи Дяченка як ученого-історика відбулося в роки його роботи в Харківському історичному музеї імені М. Ф. Сумцова.