Особливості громадського харчування на підприємствах Донецької області у другій половині 1950-х рр. - Сіренко, Сергій (Науковий вісник Національного музею історії України, 2023)
У статті на основі використаних джерел розглянуто особливості громадського харчування на підприємствах Донецької обл. у другій половині 1950-х рр. Уведено до наукового обігу польовий матеріал, який 1956 р. збирала Людмила Шевченко для написання статей до двотомного видання «Українці». Встановлено особливості концепції дослідниці з вивчення харчування робітників та методи, які вона використовувала. Зазначено, що Людмила Шевченко під час експедиції цікавилася регіональними музеями. Проаналізовано стінгазету заводу «Азовсталь», яку 1959 р. передали до Національного музею історії України. З’ясовано, що для громадського харчування робітників характерні такі риси: запровадження самообслуговування; їдальні були джерелом поширення нових страв та продуктів, які робітники почали споживати вдома; страви готували за московським кулінарним збірником 1947 р. видання; в деяких їдальнях, магазинах діяла практика видавання страв із собою; харчові заклади активно використовували сучасне електрообладнання; деякі їдальні практикували виробництво продуктів та утримання підсобного господарства; поширеними були м’ясні напівфабрикати.