Дві скіфські бляхи з колекції с. М. Крейтона В зібранні Національного музею історії України - Полідович, Юрій; Діденко, Сергій (Науковий вісник Національного музею історії України, 2023)
Стаття присвячена двом бронзовим бляхам скіфського часу із зібрання Національного музею історії України, що надійшли до закладу з колекції С. М. Крейтона навесні 1920 р. Сергій Крейтон – військовий, один із засновників Київського військово-історичного музею, що працював у 1911–1919 рр. Імовірно, із цим музеєм пов’язана й археологічна колекція діяча, до якої увійшли предме-ти від доби каменю до середньовіччя. Бляхи є фігурними зображеннями відособлених задніх частин тварин. Одна з них (інв. № Б 2279) є частиною копитної тварини, друга (інв. № Б 2587) – хижої істоти. Бляхи мають певні аналогії, що дозволяють датувати їх другою половиною 5 ст. до н. е. Обидва предмети були частиною декору кінської вуздечки. Вони входили до комплекту речей, що представляли роз’ємне зображення фантастичної тварини.