Українські бранці: комеморативні практики Національного музею історії України у другій світовій війні - Білоус, Олександр; Смірнова, Валентина (Науковий вісник Національного музею історії України, 2023)
У статті розглянуто особливості формування музейної колекції матеріалів українців – військовополонених нацистських таборів, від другої половини 1940-х рр. і донині. Це, зокрема, наукові експедиції, запис усноісторичних джерел, дослідження переданих до Національного музею історії України у Другій світовій війні тематичних архівів, співпраця із провідними українськими архівними інституціями. Проаналізовано висвітлення теми військового полону в музейній експозиції доби Радянського Союзу та доби незалежності. Простежено форми застосування музейних предметів для висвітлення теми в науковому, експозиційному, видавничому, освітньому напрямах діяльності інституції.