РОЛЬ О. МЕНШИКОВА У РОЗБУДОВІ КИЄВА В ПЕРШІЙ ЧЕТВЕРТІ XVIII СТОЛІТТЯ (НА ПРИКЛАДІ ПАМ’ЯТОК НАЦІОНАЛЬНОГО КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОГО ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНОГО ЗАПОВІДНИКА) - Філіпова, Ганна (Науковий вісник Національного музею історії України, 2017)
Статтю присвячено діяльності російського державного діяча О. Меншикова в Києві з 1706 до 1720 р. Виконуючи накази Петра І, він обирав місце для зведення фортифікацій, займався оновленням оборонної системи міста за європейським зразком. Цікавим та недостатньо вивченим фактом з біографії Меншикова є те, що він мав відношення до відновлення Києво-Печерського монастиря після пожежі 1718 року