МЕТАЛЕВІ ХРЕСТИ КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ XVIII– XIX СТОЛІТТЯ У ЗІБРАННІ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ - Попельницька, Олена (Науковий вісник Національного музею історії України, 2019)
У статті розглядаються культові хрести католицької церкви XVIII–XIX ст. (нагрудні та у складі чоток) із зібрання Національного музею історії України, які досі не були досліджені та не були введені до наукового обігу. Зокрема, у ставрографічному зібранні музею представлені два виготовлені у Західній Європі хрести, на яких зображено популярного іспанського святого – Дієго з Алькали. Означені музейні предмети як історичні джерела дотичні не лише до історії України, а й до інших європейських держав. Вони також становлять певний інтерес як твори декоративно-ужиткового мистецтва XVIII–ХІХ ст. Ключові слова: ставрографія, католицизм, новий час, Іспанія, Італія, cвятий Дієго, XVIII–XIX ст., Національний музей історії України, художнє литво.